Let op: het minimumloon gaat omhoog!

22/6/2017
Bianca Kooreman-Bouwmeester
Managing Partner Mehr

Over het algemeen wijzigen de bedragen voor het minimumloon twee keer per jaar, namelijk per 1 januari en per 1 juli. Per 1 juli 2017 en 1 januari 2018 veranderen echter ook de regels voor het minimumloon.

Voorheen was het zo dat alle werknemers vanaf 23 jaar recht hadden op het wettelijk minimumloon. Dit is het loon dat een werknemer minimaal moet ontvangen als hij bij je in dienst is en beschermt hem tegen onderbetaling. De overheid pakt onderbetaling streng aan en kan forse boetes uitdelen als het toch gebeurt.

Wat verandert er?

Minimumloonleeftijd

De leeftijd voor het volwassen minimumloon zakt per 1 juli aanstaande van 23 jaar naar 22 jaar. Over twee jaar zakt de leeftijd nog verder naar 21 jaar. Daarnaast gaat het minimumjeugdloon per 1 juli aanstaande omhoog en over twee jaar gebeurt dat nog eens.

Zijn er uitzonderingen?

Mbo-leerlingen van 18, 19 en 20 jaar die een Beroepsbegeleide Leerweg (bbl) volgen krijgen geen verhoogd minimumjeugdloon. Mbo’ers van 21 en 22 jaar gaan daarentegen wel mee met de voorgestelde verhogingen.

Compensatie

Werkgevers krijgen voor de hogere loonkosten van 18- tot en met 21-jarigen compensatie via het minimumjeugdloonvoordeel. Deze regeling gaat in per 1 januari 2018 en compenseert werkgevers met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2017 voor jonge werknemers met een laag loon.

Wat moet je doen?

De wijzigingen betekenen dat je je loonadministratie zult moeten aanpassen, zodat je je werknemer het juiste loon betaalt.

Hoe word je gecompenseerd?

Het minimumjeugdloonvoordeel voor 18- tot en met 21-jarigen betaalt de Belastingdienst automatisch aan je uit in de tweede helft van 2019, op basis van gegevens van het UWV. Je krijgt dan het voordeel over zowel het tweede halfjaar van 2017 als 2018. Je hoeft daarvoor niets te doen.

Voor werknemers van 22 jaar of ouder (en vanaf 1 juli 2019 dus van 21 jaar en ouder), die nu het volwassen minimumloon gaan verdienen, geldt het lage-inkomensvoordeel. Om in aanmerking te komen voor het lage-inkomensvoordeel moet de werknemer per kalenderjaar ten minste 1248 uur bij je gewerkt hebben en tussen de 100 en 125 procent van het minimumloon verdienen.

Stukloon

Per 1 januari 2018 veranderen ook de regels voor werknemers die stukloon krijgen. Stukloon is loon dat per stuk afgeleverd werk wordt betaald. Hoe hoog het loon is en hoeveel werk daarvoor gedaan moet worden, leg je vooraf vast in de arbeidsovereenkomst met je werknemer.

Als je stukloon betaalt, moet een werknemer gemiddeld minstens het minimumloon verdienen, tijdens de uren dat hij/zij voor je aan het werk is. Voor bepaalde werkzaamheden in een sector is het onder voorwaarden mogelijk om hiervan af te wijken. Of dit het geval is en welke stukloonnorm dan geldt, staat op de site van de Stichting van de Arbeid.

Extra uren

Voor extra uren (ook wel meerwerk genoemd) moet vanaf 1 januari 2018 gemiddeld minstens het minimumloon worden betaald. Een werknemer maakt extra uren als hij meer werkt dan in de arbeidsovereenkomst staat of als hij/zij meer uren werkt dan de werkweek telt in je branche of organisatie. Een volledige werkweek kan 36 tot maximaal 40 uur tellen. Een voorbeeld: als je werkweek 40 uren telt en je werknemer werkt er 45, dan moet je over die 45 uur gemiddeld minstens het minimumloon betalen.

Heb je je salarisadministratie al volledig op orde, of moet je daar nog een slag in maken? Kom je er niet uit of je werknemer in aanmerking komt voor het lage-inkomensvoordeel? Ik help je er graag bij! Je kunt me een bericht sturen via de website van Mehr of me bellen!

Vraag de whitepaper aan

Meer weten? Maak een afspraak

Bedankt! 

We bellen je zo snel mogelijk terug

Oeps!

Er is iets mis gegaan met het versturen. Probeer het nog eens.