Vakantiegeld: hoe zit het ook alweer?

14/6/2017
Bianca Kooreman-Bouwmeester
Managing Partner Mehr

De maand mei is voor veel werknemers de favoriete maand van het jaar, want dan wordt in de regel het vakantiegeld uitgekeerd. Krijgt iedereen eigenlijk vakantiegeld? En móet het in mei betaald worden?

Ontstaan

Het fenomeen vakantiegeld is al meer dan een eeuw oud. Het werd ooit in het leven geroepen omdat mensen het zich niet konden veroorloven zomaar op vakantie te gaan: daar was een extra financiële impuls voor nodig en die moest van de werkgever komen

8 procent

Al sinds het eind van de jaren zeventig bedraagt het vakantiegeld zo’n 8 procent van het bruto jaarloon en eind jaren tachtig werd het officieel zo vastgelegd in de wet. De wet zegt overigens niets over de besteding ervan: dat staat iedereen vrij. In de basis is het bedoeld om een vakantie mee te betalen, maar wie het liever in de verbouwing van zijn zolder stopt mag dat prima doen.

Niet in één keer

Het jaar waarover vakantiegeld moet worden uitbetaald loopt volgens de wet in beginsel van 1 juni tot en met 31 mei. Het vakantiegeld moet uiterlijk in juni worden uitbetaald en het merendeel van de bedrijven kiest ervoor om het in mei uit te betalen, samen met het salaris. Je kunt er als ondernemer ook voor kiezen het vakantiegeld in termijnen, bijvoorbeeld iedere maand, uit te keren.

Let op: je moet dit dan wel vastgelegd hebben in de arbeidsovereenkomst of CAO. Ook moet je het apart op de loonstrook van je werknemer vermelden. Ervoor kiezen het gespreid te betalen is lang niet gek. De werknemer kan op die manier sneller over het geld beschikken en hierover rente ontvangen. Voordeel voor de werkgever: zijn uitgavenpatroon wordt constanter.

Belasting

De belasting op het vakantiegeld is hoger dan de belasting op het reguliere inkomen. Dat komt omdat het vakantiegeld in de categorie ‘bijzondere beloningen’ valt, net zoals bijvoorbeeld een bonus aan het einde van het jaar.

Recht op vakantiegeld

In principe heeft iedere werknemer recht op vakantiegeld: zo is het ooit vastgelegd in de wet en daar mag een werkgever niet van afwijken. Er is echter een uitzondering: dat zijn werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen.

Hierbij kunnen werkgever en werknemer afspreken dat over het meerdere minder of geen vakantietoeslag wordt berekend. Zoiets moet dan officieel op papier worden gezet door beide partijen, maar in praktijk gebeurt het vrijwel nooit en krijgt ook de grootverdiener gewoon vakantiegeld.

Wil je weten over welke loonbestanddelen geen vakantiegeld wordt betaald, of je ook vakantiegeld moet uitkeren als een werknemer geschorst is en hoe je officieel vastlegt dat het vakantiegeld uitgesmeerd wordt over het hele jaar? Ik beantwoord je vragen graag! De afspraken over vakantiegeld kun je makkelijk vastleggen in een personeelshandboek: een belangrijk document met alle regels en afspraken binnen je bedrijf. Heb je nog geen personeelshandboek? Je kunt het regelen via Mehr! ‍

Vraag de whitepaper aan

Meer weten? Maak een afspraak

Bedankt! 

We bellen je zo snel mogelijk terug

Oeps!

Er is iets mis gegaan met het versturen. Probeer het nog eens.