Thuiswerkregeling intrekken, mag dat?

15/6/2017
Bianca Kooreman-Bouwmeester
Managing Partner Mehr

Nadat eerder IBM en Yahoo al besloten het thuiswerken terug te dringen, is er nu een derde bedrijf uit de Verenigde Staten bijgekomen. Honeywell, dat elf vestigingen in ons land heeft, wil dat zijn werknemers in principe allemaal naar kantoor komen om daar aan het werk te zijn.

Op 1 januari 2016 trad de Wet flexibel werken in werking. Al een half jaar na indiensttreding kan een werknemer bij zijn werkgever een verzoek neerleggen om de werktijden en werkplek aan te passen. Na afwijzing of inwilliging van het verzoek moet de werknemer één jaar wachten voor hij een nieuw verzoek mag doen.

Wat de werkgever mag doen

Tegenover het recht van de werknemer om te vragen om flexibele tijden staat het recht van de werkgever om dat verzoek af te wijzen. Dit mag hij echter alleen doen als hij hiervoor zwaarwegende bedrijfsbelangen heeft.

Als de werkgever het verzoek om op een andere plek (bijvoorbeeld thuis) te mogen werken afwijst, heeft hij geen zwaarwegend belang nodig. Hij moet deze afwijzing echter wel onderbouwen. Hij moet het verzoek van de werknemer sowieso serieus nemen en met hem in overleg gaan.

Mag een thuiswerkregeling worden ingetrokken?

Nee. Als een thuiswerkregeling onderdeel is van de arbeidsovereenkomst van werknemers, dan mag deze niet zonder overleg worden ingetrokken.

Overleg

Als een werkgever een vastgelegde thuiswerkregeling wil intrekken, moet hij dat eerst overleggen met zijn personeel of met de ondernemingsraad (OR). Ook moet hij aantonen dat er een groot belang mee gediend is.

De zaken liggen wat anders als vooraf besloten is dat de thuiswerkregeling van beperkte duur zal zijn. Een werkgever kan het bijvoorbeeld een jaar aanzien, als proefperiode. Bevalt het niet, dan kan hij de regeling na een jaar gewoon beëindigen. Ook als een werknemer zich niet aan de afspraken en voorwaarden houdt, zijn er mogelijkheden om de thuiswerkregeling in te trekken.

Kleine werkgevers

Kleine werkgevers, met minder dan 10 werknemers, zijn uitgezonderd van de Wet flexibel werken. Binnen deze ondernemingen kan een thuiswerkregeling in goed overleg tussen werkgever en werknemer gerealiseerd worden.

Vraag de whitepaper aan

Meer weten? Maak een afspraak

Bedankt! 

We bellen je zo snel mogelijk terug

Oeps!

Er is iets mis gegaan met het versturen. Probeer het nog eens.