Voorkom een aanzegvergoeding!

16/2/2018
Bianca Kooreman-Bouwmeester
Managing Partner Mehr

Je bent als ondernemer wettelijk verplicht je werknemers op tijd te laten weten of hun contract  verlengd wordt. Soms heb je hele logische redenen om het contract te laten eindigen: er is niet voldoende werk voor de persoon in kwestie, de samenwerking is niet geworden wat je ervan hoopte of het seizoen is voorbij. Behalve goed fatsoen is er echter nog een goede reden om tijdig een bericht van aanzegging te versturen: je voorkomt een boete!

Drie jaar geleden werd de zogenaamde aanzegverplichting ingevoerd. Sindsdien zijn werkgevers verplicht om werknemers met een tijdelijk contract dat zes maanden of langer duurt, minstens één maand voor het einde van dat contract te laten weten dat de samenwerking doorgaat of stopt. Het is niet voldoende om dat op de werkvloer mondeling mee te delen of tussendoor met een telefoontje: het moet schriftelijk. Doe je dat niet, dan kan een werknemer na vertrek aanspraak maken op de aanzegvergoeding.

Wat kost dat?

Die aanzegvergoeding bestaat uit één maandsalaris. De vakantiebijslag en eindejaarsuitkering worden hierbij niet meegerekend: het gaat echt om het bruto uurloon van de werknemer, vermenigvuldigd met het gemiddeld aantal uren per maand. Eventuele provisie hoort er dan wél weer bij, wanneer dat over de voorgaande twaalf maanden werd ontvangen. Een uitbetaling die eenvoudig voorkomen kan worden wanneer je op tijd de plannen meedeelt.

Bevestiging

Je wilt het liever niet, maar de afwikkeling van een samenwerking kan natuurlijk uitdraaien op een welles-nietes spelletje. De werknemer beweert dan bijvoorbeeld nooit een schriftelijke aanzegging te hebben gezien. Sta je dan als ondernemer machteloos? Nee. Uiteraard zal ik je altijd de tip geven om je werknemer te laten bevestigen dat de aanzegging is ontvangen. Maar ook als je die bevestiging niet krijgt is het niet moeilijk om te bewijzen dat je tijdig aan je verplichting hebt voldaan. Als je maar netjes en volledig te werk gaat. Ik leg je graag uit hoe dat in z'n werk gaat.

Binnen drie maanden

Belangrijk om te weten: de werknemer heeft drie maanden de gelegenheid een aanzegvergoeding bij je te claimen. Die termijn gaat in op het moment dat jij verplicht bent te laten weten wat er staat te gebeuren, dus één maand voordat de arbeidsovereenkomst eindigt. Komt je werknemer niet binnen drie maanden met dat verzoek, dan vervalt zijn recht. 

Wil je meer weten over de aanzegvergoeding? Is het bijvoorbeeld mogelijk je bij voorbaat in te dekken tegen deze situatie? En is een appje gelijk aan een schriftelijke bevestiging? Ik beantwoord je vragen graag! Neem contact met me op via Twitter, pak de telefoon of stuur een bericht. 

Vraag de whitepaper aan

Meer weten? Maak een afspraak

Bedankt! 

We bellen je zo snel mogelijk terug

Oeps!

Er is iets mis gegaan met het versturen. Probeer het nog eens.